Siroz Nedir?
Siroz, karaciğerde harabiyete neden olan hastalıkların bir sonucu olarak meydana gelir. Bu açıdan; birçok karaciğer rahatsızlığından kaynaklanabilir. Karaciğer hücrelerinin ölümüyle sonuçlanan bu hasar nedeniyle; karaciğerde yeni hücre oluşum sürecine siroz denir. Kronik özellik gösteren sirozda, erken teşhis hayati öneme sahiptir; karaciğerin yapısı bozulduğunda geriye dönük tedavi sonuç vermez.
Siroz Neden Kaynaklanır?Genetik yatkınlık sirozun en sık görülen nedenidir. Karaciğerde iltihaplanmaya yol açan hepatit B ve hepatit C hastalığı, safra kesesi hastalıkları, kalp yetmezliği ve karaciğerde aşırı demir birikmesi de siroza yol açabilir.
Siroz, alkol kullanımı nedeniyle de gelişebilir.
Siroz, erken evrelerinde halsizlik, güçsüzlük, sindirim problemleri, gaz birikimi, kabızlık, deri yüzeyi ve göz akında sarılık, iştahsızlık, bulantı, bacak bölgesi ve karında şişkinlik, gibi belirtiler verir.
İlerlemiş siroz sonucunda karaciğer, toksik maddeleri süzme işlevini yerine getiremediğinden, hücreler hasar görür. İştahsızlık, iktidarsızlık, kusma, ani kilo kayıpları, yanaklarda kızarma, genel kıl dökülmesi, dokuların su tutamaması nedeniyle kol ve bacaklarda incelme, göğüs bölgesinde şişkinlik, gece sık idrara kalkma gibi semptomları bulunur.