Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
İnsan vücudunun temeli olan omurga üzerinde bulunan omurlarda aşırı baskı, zorlanma gibi nedenlerle meydana gelen fonksiyon bozuklukları boyun veya bel fıtığı gibi hastalıklara neden olmaktadır. Kıkırdak dokuda oluşan harabiyet sonucu diskler, sinirleri sıkıştırarak bir çok rahatsızlığa zemin hazırlar.
Erken Tedavinin ÖnemiBaşlangıç halindeki bel fıtığında diskteki kayma henüz erken bir aşamadadır ve bacağa giden sinirlere hasar vermemiştir. İstirahat, antiromatizmal ve kas gevşetici ilaçlar, traksiyon (bel çekme) gibi fizik tedavi uygulamaları ile hastanın kıkırdağında oluşan kayma düzeltilebilir.
Bel ve bacak ağrısı, ayakta duramama, uzuvlarda uyuşma ve genel güç kaybı, idrar kaçırma, büyük abdesti yapamayacak denli ağrı, disklerin sinirlere yaptığı baskı sonucu bacaklarda felç gibi ilerlemiş bel fıtığı durumunda tedavi için geç kalınmış olduğu göz ardı edilmemelidir. Büyük bel fıtıklarında cerrahi müdahale gereklidir. Özellikle ayak bileği ve idrar felcinde ilk 6 saatlik süre son derece hayatidir. Bu süre içerisinde yapılacak müdahalenin, bel fıtığının semptomlarının düzeltilmesinde etkisi bulunur. Bu süre geçirilirse; sinir sistemindeki hasarın geri dönüşümü söz konusu değildir. hasta, kalıcı ayak bileği ve idrar felciyle yaşamak zorunda kalır.