Boyun Fıtığı Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
Boyunda bulunan omurların arasındaki disklerin yaşa bağlı olarak ya da baskı, ani hareket gibi etmenler nedeniyle kayması durumuna boyun fıtığı denir. Disklerde meydana gelen kaymalar sonucu beyin-vücut iletimini sağlayan sinirler zarar görür. Boyun fıtığı kollarda, boyun ve sırtta hissizlik, ağrı gibi rahatsızlıklarla karakterizedir. Sinirlerdeki baskıya bağlı olarak gelişen adale gücü kayıpları; kollarda incelme, sersemlik, kulak çınlaması, genel yorgunluk, istemsiz hareketler, uyku bozukluklarına neden olur.
Duruş BozukluklarıBoyun fıtığı; trafik kazası, yüksekten düşme gibi travmalar dışında, özellikle bilgisayar karşısında uzun süre hareketsiz durumda kalanların ve masa başında çalışanların dikkat etmesi gereken bir sağlık sorunudur. Kişi, kendisini hareketsiz bırakan aktivitelerden kaçınamıyorsa, çalışma alanında monitör-masa-koltuk konumlandırmasını ergonomik hale getirmelidir. Baş eğik ve kollar kıvrık pozisyonda uzun süre kalınmamalı; yarım saatte bir boyun kaslarını ve bedeni germe egzersizleri yapılmalıdır.
Otururken omurganın sandalye arkasına dik bir şekilde yaslanmasına, baş ve boyunun tam karşıya bakacak şekilde konumlandırılmasına dikkat etmek gerekir. Ayaktayken beli olabildiğince dik tutmak; televizyon izleme, okuma ve uyku sırasında boynu gerekecek durumlardan kaçınmak da boyun fıtığından kaynaklı ağrıları azaltmaya yardımcı olur.