Akut Bronşit Nedir?
Akut Bronşit Nedir?
Akut broşit, üst solunum yollarına yerleşen bakterilerin, vücut direncinin düştüğü durumlarda aktif hale gelerek iltihaplanması ve bronşlarda harabiyete neden olması durumudur. Son derece yaygın bir hastalık olan akut bronşit çocukuk döneminde daha sık görülür.
Soğuk Hava Vücudu Zayıf Düşürüyor
Soğuk hava, kimyasal madde, zehirli gaz, nem oranı düşük iklim koşulları ya da aşırı nemli hava, sigara, grip gibi faktörler, akut bronşite zemin hazırlar. Akut bronşit; larenjit, kızamık gibi hastalıklara eşlik edebilir.
Öksürüğe eşlik eden balgam, göğüste sıkışma hissi, kaş bölgesi ağrısı ve hafif ateş akut bronşit hastalığının en belirgin semptomlarındandır. Yine, kuru ya da balgamlı öksürüğün neden olduğu göğüs ağrısı ve balgam miktarında artış da bronşit hastalarının şikayetlerindendir.
Akut bronşit tedavi edilmezse zatüreye dönüşebilir. Akut bronşitin bazı tiplerinde bitkinliğe eşlik eden yüksek ateş, bel bölgesinde ağrı ve ishal gibi belirtiler söz konusudur.
Akut bronşit hastaları bulundukları ortamı sürekli nemli tutmalı ve soğuk havadan korunmalıdırlar. Dinlenmek ve C vitamini takviyesi almak da yararlı olur.