Gastrit Nedir?
Gastrit, mide yüzeyindeki mukoz tabakanın çeşitli nedenlerle iltihaplanması durumudur. Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyerek ülsere dönüşebilir. Son derece yaygın bir hastalıktır; her 2 kişiden birinde görülür.
Gastrit’e Yol Açan Nedenler?
En sık görülen gastrit nedeni, Kronik Pylori adlı enfeksiyon hastalığıdır. Gastrit hastalarının %80’inde bu bakteri bulunur. Ağız yoluyla bulaşır. Şişkinlik, iştahsızlık, mide bulantısı, balgamlı kusma ve mide iltihabı gibi sorunlara yol açar. Kronik gastritin semptomları kısa sürelidir ve sinsi ilerler. Bakteri, her zaman şikayete neden olmaz; yıllar boyunca vücutta kalabilir ve yetersiz beslenme, alkol tüketimi gibi faktörlerle mide yüzeyini tahrip edecek şekilde tetiklenebilir. Helicobacter pylori mikrobunun neden olduğu bu rahatsızlığın tedavisinde 1 ila 2 hafta boyunca spesifik antibiyotikler kullanılır ve kesin başarı sağlanır.
Aniden ortaya çıkan akut gastrit ise birçok nedene bağlı olarak gelişir. Midedeki asit üretiminin artışı gastrite neden olmaktadır; dolayısıyla sigara, fast food, asitli içecekler, bilinçsiz ilaç kullanımı, alkol gibi mide çeperinde harabiyete neden olan ve asit üretimini arttıran etmenlerden uzak durmak gerekir.