Ayak Kokusundan Kurtulma Yöntemleri
Tıp dilinde Plantar Bromhidrozis olarak geçen ayak kokusu; koltuk altı, ayak ve el gibi bölgelerde apokrin bezi salgılarının; vücudun doğal yüzeyini oluşturan mantar, bakteri ve maya gibi organizmalarla birleşmesiyle ortaya çıkar. Hoşa gitmeyen, kötü koku kaynağı anlamına gelen Malodorus, ayak kokusuna neden olan bakterileri oluşumunu tanımlar.
Birçok insana rahatsızlık ve utanç veren; yanı sıra etrafı da rahatsız eden bir problem olan ayak kokusuna karşı alınacak ilk önlem, bakteri oluşumunu önlemek için ayakları sık sık sabunlu suyla yıkamaktır. Kuruladıktan sonra tuz ve pudrayla ovma da deriyi rahatlatarak nefes almasını sağlarken, ter oluşumunu da azaltır. Pişik pudrası da bölgedeki terlemeden kaynaklı tahrişi azaltır. Sık sık çorap değiştirilmeli ve temizlikten sonra uygun bir antibakteriyel merhem sürülmelidir. Terlemeyi arttırarak ayak kokusuna neden olacağından, naylon yerine pamuklu çoraplar tercih edilmeli; nefes aldıran yüzeye sahip ayakkabılar giyilmelidir.
Bakteriler, ayakkabıdaki nemli ortamın içinde yaşamaya devam edeceklerinden; ayakkabıların 15 günde bir silinerek ya da yıkanarak kurutulması gerekmektedir. Ayakkabıdaki nemin dağılması için açık havada kurutmak yararlı olur. Ayakkabının içine serpilecek olan mısır nişastası da nemi toplar.
Ayak kokusuna neden olan temel etmenler, aşırı terleme ve mantar oluşumlarıdır. Ayak derisinde ve parmak aralarında kırmızılık ve soyulma görülüyorsa, kokunun kaynağının ayak mantarı olması muhtemeldir. Bu noktada hekim yardımı almak, mantara karşı uygun bir tedavi görmek gereklidir.