Bebekleri Uyumayan Anneler İçin Öneriler

Bebekleri Uyumayan Anneler İçin Öneriler

Anne ve Bebek

Doğumdan itibaren ilk 3 veya 4 ay bazı bebekler için çok zor geçmektedir. Gelmiş oldukları dünyaya bir türlü ayak uyduramamaktadırlar. Bebekler bu aylarda gece ve gündüz farkını anlamamaktadırlar. Bu nedenden dolayı uykuya dalmaları zorlaşıyor ve çok fazla desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Bazı zamanlar bu çok zor olmaktadır fakat bu 3 – 4 aylık dönemde bebeklere bu sorunları için bütün desteği sağlamanız gerekmektedir. Genel olarak baktığımızda uyku ile ilgili bütün eğitimler 4. Ay itibari ile rahatça uygulanabilmektedir. Fakat yine de bir ebeveyn olarak ilk 4 ayda uyku ile yapabileceğiniz pek çok şey olmaktadır. Bununla ilgili desteğinizde en dikkat etmeniz gereken husus vermiş olduğunuz bu desteğin bebek üzerinde yıllar boyu sürecek bir alışkanlığa dönüşmemesi için doğru adımlar atmanız gerektiğidir.

Peki, Bebekler Nasıl Uyumalı?


Doğum itibari ile ilk 1 ve 2. Ayda bebeğin uyku düzenin normal olmaması gayet normal bir durumdur. Bebeğiniz uyumayan bir yapıya sahip ise onu olabildiğince rahatlatmaya çalışın ve hoşuna giden bütün yöntemler ile uyutmaya çalışın. (yarım kundak, hafif sallama tarzı yöntemler). Çoğu bebekte özellikle yarım kundak uyutma yöntemi başarılı olan bir yöntemdir. Yeni doğmuş olan bebeğiniz mümkün olduğu kadar fazla gürültülü bir ortamdan koruyun ve fazla kalabalığa sokmamaya özen gösteriniz. Bebeğiniz uyumadığı takdirde çevrenizdeki kişilerden yardım istemekten asla çekinmeyiniz. Uyumayan bir bebeğe bakmak gerçekten zordur. Bunun için bebeğinizin tüm bakım ihtiyaçlarını siz karşılamak zorunda değilsiniz. Bebeğim uyumuyor ne yapmalıyım diyen annelere tavsiyemiz ilk 2 ayınızı doldurmanız dâhilinde bebeğinize gece ve gündünüz farkını öğretmek için bir şeyler yapabilirsiniz. Bebeğiniz gündüz çok uyuyor ise onu 1,5 veya 2 saatte bir uyandırabilirsiniz. Uyanıklık saatini ayına göre hesaplayıp tekrar uyutabilirsiniz. Gece uyandığı takdirde odanın ışığını açmayın ve kısık sesle konuşun. Emzirip gazını çıkardıktan hemen sonra tekrar uyutun ve altı kirlenmediği sürece değiştirmeyiniz. Sabah uyandığı saatten 12 saat sonra akşam uykusuna yatırınız. Yani sabah 7 de kalkmış ise akşam 7’de odasının ışığını karartınız (gerekli ise karartmalı güneşliklerden takın) akşam uykusuna yatırınız. Bilinenin aksine çocuğunuzu erken yatırdığınızda gece daha fazla uyumaktadır.

Bebekler Ne Kadar Uyumalı Sorusu İçin Söyleyeceğimiz Saat Dilimi İse Bebeğin Gelişimine Göre Farklılık Gösterebilir


Bu saat dilimi günde 14 saatten az olmamalı ve 21 saati geçmemelidir. Bebeğiniz uyutmadan önce rutin bir işlem belirleyin. Bu işlem size kolay gelebilecek ve uyumadan hemen önce kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir şey olsun. Yapacağınız rutin şey gece uykusu için daha uzun ve gündüz uykusu için daha kısa olan bir şey olsun. Örnek verecek olursak; bebeğiniz gece uyumadan hemen önce kısa bir banyo, pijama, süt, yarım kundak olabilir. Gündüz uykusu için ise odanın karartılması ve yarım kundak gibi bir rutin işlem olabilir. Bu rutin işlemlere aynı müzikleri de ekleyebilirsiniz. Veya kendiniz rutin bir işlem oluşturunuz. Buradaki önemli olan şey yapacağınız işlemlerin düzenli ve istikrarlı bir şekilde yapılması gerektiğidir.