Astigmatizma (Net Görememe) Nedir?
Genetik bir göz bozukluğu olan Astigmatizma, korneanın yuvarlak değil de yumurta biçiminde olması nedeniyle, retinaya görüntülerin net düşmemesi sonucu meydana gelir. Retinada bir yerine iki görüntü oluşur ve bu da görüntünün bulanıklaşmasına yol açar. Düşük Astigmatizma sorunları nadir görülür ve bu kişilerde tedaviye gerek duyulmaz.
Göz çevresinde ağrı ve yorgunluk, yakın ve uzakta bulanık ya da gölgeli görme, baş ağrısı gibi belirtiler Astigmatizma’nın habercisidir. Ancak hastalığa Miyopi veya Hipermetropi de eşlik edebilir. Astigmatizma genellikle kalıtsal özellik gösteren bir hastalıktır. Ufak oranda, göz ameliyatları sonucu da meydana gelebilir.
Net görüş için harcanan efor baş bölgesinde baskı ve ağrılara neden olur; hasta çabuk yorulur. Gözlük ya da lensle düzeltilemeyen ileri derece Astigmatizma durumunda hasta için kesin bir tedavi yoktur. En iyi görüş sert ya da yarı sert lenslerle sağlanır; ancak kişi, kullanımı daha az rahatsızlık veren yumuşak lensleri de tercih edebilir. Tahriş nedeniyle kontak lens veya gözlük kullanımı söz konusu değilse, kornea nakli de Astigmatizma tedavisinde bir seçenektir.