Mardin'den Ne Satın Alınır

Mardin'den Ne Satın Alınır

Güneydoğu Anadolu bölgesinin gözde şehirlerinden Mardin Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alır. Sokaklarında gezerken adeta zaman yolculuğuna çıkacağınız kent Suriye ile sınır komşusudur. İpek yolu üzerinde bulunan şehir Mezopotamya'nın en eski tarihe sahip şehri ve farklı dinlerden oluşan insanların karmasıdır.

Mardin'de Nerede Gezilir?

Mardin'e gidildiğinde cami, kilise, manastır ve türbeler ziyaret edilmeli tarihi atmosferin tadı çıkarılmalıdır. 1600 yıllık tarihe sahip Mardin Kalesi'ni ziyaret edebilir. Kalenin içine girmek isterseniz Zinciriye Medresesi'ni ziyaret edebilir ve şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Süryaniler tarafından hala okul ve ibadethane olarak kullanılan Deyrulzafaran Manastırı Mardin şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Bina tavanında kullanılan geometrik taşlar ve muhteşem bir avluya sahip olan manastır üç katlıdır. Ayrıca sergi alanı ve kilise de bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu ili olan Mardin tam olarak Akdeniz iklimi özelliklerine sahip değildir. Yazlar aşırı sıcak ve kurak kışlar ise sert ve soğuk geçer. Mardin'i ziyaret edecek turistlerin bahar mevsimlerini seçmeleri gerekmektedir. Misafirperver ve sıcakkanlı insanlarıyla bilinen Mardin'de konaklama için taş konaklar ve butik otelleri tercih edebilirsiniz. Turistler için her imkanın bulunduğu şehirde pansiyonlar, öğretmen evleri, polis evlerini de tercih edebilirsiniz. Mardin denince akla ilk olarak lezzetli ve yöresel yemekler gelir. Hatta bu yemeklerin ünü sadece ülkemizle kalmamış yurt dışındaki turistler tarafından da epey rağbet görmektedir. Mardin meşhur çorbaları Genadir çorbası ve Lebeniye çorbasıdır. Kış aylarında çoğunlukla çorbalar tercih edilir. Ayrıca Mardin'e uğradığınızda tatmadan dönmemeniz gereken yemekler İşkembe dolması, İkkebet ve Kaburga dolmasıdır.

Mardin'den Ne Alınır?

Alışveriş meraklılarını cezbeden Mardin'den yiyecek olarak dağlı leblebi ve mavi badem şekeri alınmalıdır. Dağlı leblebi benekli ve tuzludur. Mavi badem şekeri ise lahor bitki kökü kullanılarak boyanır ve mavi renk elde edilir. Kuru veya ıslatarak yiyebileceğiniz peksimet ekmeğini de tazeliğini uzun süre koruması ve epey lezzetli olması sebebiyle tercih edilmektedir. Kokuları ve sabunları seviyorsanız Mardin'in ünlü Bıttım sabununu alabilirsiniz. Özellikle cilt problemi olan kişiler tarafından tercih edilen bu sabun aynı zamanda saç sağlığınıza da iyi gelecektir. Ayrıca Mardin yöresinden kıyafet alışverişi yapmak isteyenler için otantik elbiseler satan mağazalar bulunmakta turistik alanlarda yöreye ait takılar, kolyeler, küpeler, bileklikler göze çarpmaktadır. Sevdiklerinize hediye olarak şehrin önemli merkezlerini gösteren şık bir magnet veya anahtarlık alabilirsiniz.