Ciltteki Çatlaklar Neden Oluşur?
Cilt çatlakları, derideki elastik dokunun zayıflaması sonucu oluşan çizgilerdir. Hızlı kilo alımı ve büyüme, gebelik, dağcılık gibi ekstrem sporlar, vücut geliştirme, kortizon tedavisi gibi birçok nedenden kaynaklanır. Esas olarak ani kilo değişimleri çatlakların temel sebebidir. İlk oluştuğunda pembe renkte görünen çatlaklar, zamanla beyaz renge döner. Ciltteki çatlaklar tıbbi bir problem değildir; kişiyi estetik anlamda rahatsız etmesi dışında bir sağlık sorunu içermez. Çatlakların çok fazla olduğu nadir vakalarda, dermatolojik sorunlar yaşanabilir. Daha çok kadınlarda görülen Cushing sendromunda, kortizolün aşırı salgılanması nedeniyle, deri yüzeyinde çatlaklar oluşabilir.
Kolajen ve elastin maddesini arttıran gıdalar yönünden eksik beslenme, cildin bağ dokusunun gevşemesine ve elastikiyetini kaybetmesine yol açar. Aynı şeklide, yetersiz sıvı alımı ve obezite de çatlakların deri yüzeyindeki oluşumlarına zemin hazırlar.
Ergenlik döneminde görülen çatlaklar, ani büyüme ya da kilo değişimi gibi sıkıntılar yaşanmadıysa genellikle ileriki yaşlarda kaybolur. Cilt çatlakları; göğüs, karın ve bel çevresi ile omuzlarda görülür. Bronzlaşmanın etkisiyle cilt yüzeyi koyulaşırken, çatlakların rengi aynı kalır.